- Het feit dat Italië hogere rentes betaalt voor staatsleningen is volgens het hoofd van de Italiaanse centrale bank, Ignazio Visco, geen reden om ongerust te zijn.
- Volgens Visco is tussenkomst van de ECB dan ook niet nodig, zegt hij in een interview met persbureau Bloomberg.
- De 10-jaarsrente voor Italiaanse staatsobligaties is de afgelopen weken gestegen naar een niveau van zo’n 5 procent.
- Lees ook: Italië komt met extra winstbelasting voor banken wegens hoge rente: dat kan de overheid €2 miljard opleveren
De rente voor 10-jaars staatsobligaties van Italië is de afgeopen weeken gestegen naar bijna 5 procent. Toch zijn de hogere rentes die Italië moet betalen voor staatsleningen vooralsnog geen reden tot zorg. Volgens het hoofd van de Italiaanse centrale bank, Ignazio Visco, is tussenkomst van de Europese Centrale Bank (ECB) daarom niet nodig.
Visco reageerde in een interview met Bloomberg TV op de vraag of er zorgen zijn over de ‘spread’, oftewel het verschil tussen de rentetarieven van Italiaanse en Duitse staatsobligaties. “Daar zijn geen signalen voor, eigenlijk”, antwoordde hij.
De Duitse 10-jaars rente noteert iets onder de 3 procent, dat wil zeggen ongeveer 2 procentpunt lager dan de Italiaanse 10-jaars rente.
Economen kijken vaak naar het verschil tussen Duitse en Italiaanse staatsrentes, omdat dit verschil aanwijzingen geeft over financiële spanningen binnen de eurozone en inschattingen van beleggers over de houdbaarheid van de Italiaanse staatsschuld.
Rente van de 10-jarige Amerikaanse staatslening
Italiaanse begroting voldoet pas in 2026 aan EU-regels
Italië heeft binnen de eurozone na Griekenland de hoogste staatsschuld. Onlangs presenteerde de regering van premier Giorgia Meloni plannen waaruit bleek dat de Italiaanse begroting pas in 2026 aan de Europese regels zal voldoen. Dat is een jaar later dan gepland.
Meloni wil onder meer de belastingen op de lonen verlagen om beloften aan haar kiezers na te komen. Dit jaar bedraagt het begrotingstekort daardoor 5,3 procent, volgend jaar 4,3 procent.
Het begrotingsnieuws zorgde voor een oplopend renteverschil tussen Italiaanse en Duitse schuldpapieren. Volgens Visco is de beperkte economische groei de grootste zorg. "Dat is volgens mij de hoofdreden dat markten bezorgd zijn, het vermogen van de Italiaanse economie om te groeien", zei hij.
Binnen de Europese Unie leven zorgen over de rente die Italië op staatsleningen moet betalen. De ECB kocht de laatste jaren veel staatsleningen van zuidelijke landen op, maar is daar inmiddels mee gestopt. Daardoor betaalt Italië weer flink meer om geld te lenen dan Duitsland, dat als kredietwaardiger wordt gezien. En omdat Italië veel schulden heeft, kan dat tot grote problemen leiden als de overheidsinkomsten niet meegroeien.